Laboratorium Fermentacji: Kiszonki, kimchi, zakwas

  • Warsztat
  • #Free

Laboratorium Fermentacji: Kiszonki, kimchi, zakwas

Sobota, 5 grudnia 2020

12:00

Free
informacja organizatora

Laboratorium Fermentacji to pomysł na połączenie kulinarnych eksperymentów na własną rękę z poznawaniem procesów chemicznych związanych z fermentacją. Zapraszamy na cykl wydarzeń o wszechobecnym, niezwykle interesującym ale nadal jednak zagadkowym. Procesie Fermentacji. Kiszenie warzyw - Kimchi, zakwas i nie tylko to kolejny warsztat online przybliżający nature fermentacji. O kiszeniu opowie Olga Parysek - na co dzień "Królowa Kiszonek" w nadodrzańskim, wegańskim Tajfun. Fermentuje warzywa i owoce, w domu i w pracy, nocą i dniem!

Co nas czeka? Wiele wskazówek i tyle samo praktycznych rad - jak kisić, co kisić, kiedy kisić? Spotkanie będzie okazją do zadania tych wszystkich pytań, które zawsze chodzą nam po głowie - “Czy jeśli buzuje to dobrze?” “Ile soli?” “Mieszać czy nie mieszać?” “A moja babcia robiła inaczej..”

Szczególnie przyjrzymy się kiszeniu kapusty, ale w egzotycznym wydaniu - kimchi, oraz niezwykle popularnemu ostatnio - i bardzo dobrze! zwłaszcza w okresie zimowym - zakwasowi z buraków

Uczestnictwo w warsztatach możliwe będzie jedynie po wcześniejszym zapisaniu się - aby odebrać niezbędny pakiet warsztatowy, który dla Was przygotujemy | udział jest bezpłatny zgłoszenia od 30 listopada do 3 grudnia - pod adresem mailowym [email protected] w tytule maila: "Warsztaty: Kiszonki przed wysłaniem maila zapoznaj się z regulaminem spotkania https://bit.ly/Regulamin-LabFer-kiszonki

Odbiór pakietów możliwy będzie po wcześniejszym, mailowym uzgodnieniu godziny i miejsca Warsztaty odbędą się 5 grudnia o 12:00, w języku polskim z wykorzystaniem platformy ZOOM - link otrzymacie mailowo

Do uczestnictwa w warsztatach zapraszamy wszystkich zainteresowanych: młodzież (od 14-ego roku życia), dorosłych jak również dzieci pod opieką rodziców Partnerzy projektu: Łokietka 5 - Infopunkt Nadodrze Stowarzyszenie Żółty Parasol EkoCentrum Wrocław Pan Kłos Tajfun Więcej o projekcie 'Laboratorium Fermentacji": www.strefakultury.pl/project/laboratorium-fermentacji/ Projekt realizowany w ramach Edycji 24. Programu Mikrogranty

miejsce

Online

Internet

Wydarzenia online cieszą się obecnie rosnącą popularnością, oferując rozrywkę bez potrzeby wychodzenia z domu. Stand-upy, koncerty, wykłady, webinaria, treningi a nawet festiwale muzyczne odbywają się w sieci, angażując tysiące uczestników. Uwaga! Wydarzenia online źle znoszą osoby, które lubią płacenie za szatnię, kolejkę do baru oraz bolące nogi. Zdecydowanie docenią je za to domatorzy a także osoby, które mają zamiar przetrwać pandemię COVID-19 i dożyć późnej starości.